PRIVACY

Gamuda Berhad, Gamuda Group of Companies and Gamuda Group of Companies’ associates, jointly controlled entities and affiliates (collectively, "Group"), respects the privacy of individuals with regard to personal data. This Privacy Notice is formulated in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 ("Act"). For the purpose of this Privacy Notice, "Personal Data" shall have the meaning as ascribed to it in the Act. For the purposes of this Privacy Notice, “we”, “our” or “us” shall refer to any of the companies within the Group and “you” shall refer to yourself and such other persons or companies represented by you of which you are providing the Personal Data.

A. Information Collected


  1. The Personal Data about you may include information such as your photograph, name, contact details, address, national registration identity card number or passport number, gender, race, nationality, ethnic origin, occupation or profession, employer’s details, date of birth, email address, marital status, children’s details, age, income, salutation, sociological and/or lifestyle data including but not limited to car registration details, introducer’s details, property details and loan details.
  2. Your Personal Data are collected from various sources including but not limited to:
    1. information or comments or messages you have provided to us by whatsoever means and/or in whatever manner;
    2. information input submitted to online facilities such as search tools and calculators;
    3. information from third parties including referral; and
    4. information obtained independently by us from other lawful sources.

B. Purpose of Collection of Personal Data


  1. By providing any of your Personal Data to the Group you hereby agree that the Group shall collect, retain and use your Personal Data for the following purposes:
    1. carrying out and/or discharging our contractual obligations including but not limited to delivery of vacant possession, key handover, property/estate management, customer care, defect rectification works, club house services, security and customer loyalty programmes; and/or
    2. providing you with services, products or benefits offered by the Group or by selected third parties that we think may be of interest you; and/or
    3. processing your application; and/or
    4. where relevant, marketing of products and services and sending any updates, new products, special offers, advertising, promotional material and/or commercial material to you, processing invoices and payments (including card payments); and/or
    5. conducting research on planning, product, goods, services, security and testing; and/or
    6. carrying out matching procedure in accordance with the law; and/or
    7. performing statistical and benchmarking analysis; and/or
    8. purposes connected with the operation, administration, management, development, record-keeping, contractual enforcement of the transaction and communication with you ; and/or
    9. where required by law, where the Group consider that such use or disclosure is necessary to respond to any claims or legal process, or where the Group suspects that fraud or unlawful activity has been, is being or may be engaged in; and/or
    10. where a third party acquires or wishes to acquire, or makes inquiries in relation to acquiring, an interest in any company within the Group; and/or
    11. where a service and product provider, requires in order for such service and product provider to perform functions, obligations or services as required by the Group or under the laws, rules, regulations, by-laws and/or guidelines (whether or not having the force of laws) or as required by any governmental and/or non-governmental authorities, agencies or departments or a third party requires in order to ensure compliance with agreement(s) or document(s); and/or
    12. for purposes of preparation and submission of any claims or payments to any party or for any audit/checks by any party for whatever purpose related to the Group’s business; and/or
    13. purposes connected with the enforcement of the Group’s rights pursuant to any letter, agreement and/or document including seeking legal and financial advice, taking any preliminary steps or commencing any legal action; and/or
    14. making such disclosures as may be required for any of the above purposes or by law; and/or
    15. for any other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the Group’s purposes.
  2. We may either contact you for the purpose as set out in (B) above via telephone calls, emails, text messaging, post, facsimile, social media or by whatsoever form of available communication.

C. Use and Disclosure


  1. Your Personal Data provided to us will be kept confidential but you agree that the Group may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) amongst any company within the Group and/or to third parties as may be necessary or appropriate including but not limited to the Group's consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, property management companies, service and product providers, associated companies, any relevant authorities (governmental and/or non-governmental), embassies, statutory bodies, regulatory bodies, organisations or any relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Group or any company within the Group (including those established or incorporated from time to time), actual or proposed assignees or transferees or buyers of any of rights/businesses//wp-content/themes/Impreza-child/horizon-hills/assets of the companies within the Group, service and product providers (including those who assist us in providing the Group’s Website), for the Group’s operational, administration and development requirements and to organizations who provide archival, auditing, professional advisory, debt collection, insurance, banking, marketing, advertising, mailhouse, delivery, recruitment, call centre, technology, research, utility, loyalty programme and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of (B) above for and on behalf of Group.

D. Impact of Non Provision of Personal Data


  1. Please note that in the event that sufficient Personal Data is not supplied, or is not satisfactory to the Group then your application or request to Group for any of the above purposes as set out in (B) above may not be accepted or acted upon or your request to browse some information on the Group’s Website may be denied or the Group will not be able to provide the full range of benefits and/or services and/or perform its obligations under any potential or existing contract with you.

E. Storage and Retention of the Personal Data


  1. Your Personal Data shall be stored either in hard copies in the Group’s offices or stored in servers located in or outside Malaysia and operated by the Group or its service and product providers in or outside Malaysia.
  2. Any Personal Data supplied by you will be retained by the Group as long as necessary for the fulfillment of the purposes stated in (B) above or is required to satisfy any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect the Group's interests.
  3. The Group does not offer any online facilities for you to delete your Personal Data held by the Group.

F. How we Handle Email and "Contact Us" Messages


  1. The Group may preserve the content of any email or "Contact us" or other electronic message that the Group receives.
  2. Any Personal Data contained in those messages will only be used or disclosed in ways set out in this Privacy Notice.
  3. The message content may be monitored by the Group’s service and product providers or employees for purposes including compliance, auditing and maintenance or where email abuse is suspected.

G. Communication or Utilization Data


  1. Through your use of telecommunications services to access the Group’s Website, your communications data (e.g. Internet protocol address) or utilization data (e.g. information on the beginning, end and extent of each access, and information on the telecommunications services you accessed) are technically generated and could conceivably relate to Personal Data.
  2. To the extent that there is a compelling necessity, the collection, processing and use of your communications or utilization data will occur and will be performed in accordance with the Act.

H. Non-Personal Data Collected Automatically


  1. When you access the Group’s Website, the Group may automatically (i.e., not by registration) collect non-personal data (e.g. type of Internet browser and operating system used, domain name of the website from which you came, number of visits, average time spent on the site, pages viewed).
  2. The Group may use this data and share it with rest of the Group to monitor the attractiveness of the Group’s Website and improve their performance or content.

I. Cookies


  1. When you view the Group’s Website, the Group may store some data on your computer in the form of a "cookie" to automatically recognize your personal computer next time you visit.
  2. Cookies can help the Group in many ways, for example, by allowing the Group to tailor a website to better match your interests or to store your password to save you having to re-enter it each time.
  3. If you do not wish to receive cookies, please configure your Internet browser to erase all cookies from your computer's hard drive, block all cookies or to receive a warning before a cookie is stored.

J. Confidentiality


  1. Personal Data held by the Group will be kept confidential in accordance with this Privacy Notice pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.
  2. Any questions, comments, suggestions or information other than Personal Data submitted to us in whatever manner (including those sent or posted in the Group’s Website) will be deemed voluntarily provided to the Group on a non-confidential and non-proprietary basis.
  3. The Group reserves the right to use, reproduce, disclose, transmit, publish, broadcast and/or post elsewhere such information freely as set out in (C) above.

K. Safety of Personal Data


  1. The Group uses a number of mechanisms to protect the security and integrity of your Personal Data.
  2. For the internet, unfortunately, no data transmission over the internet can be guaranteed as completely secure. So while the Group strives to protect such Personal Data, the Group cannot ensure or warrant the security of any Personal Data transmitted to the Group and individuals do so at their own risk. Once any Personal Data comes into the Group’s possession, the Group will take reasonable steps to protect that information from misuse and loss and from unauthorised access, modification or disclosure.
  3. A username and password may be essential for you to use some sections of the Group’s Website. For your own protection, the Group’s requires you to keep these confidential and to change your password regularly (if required).

L. Transfer of Personal Data


  1. Due to the global nature of the Group’s business, the Group may transfer your Personal Data to the other members of the Group (which may be located in other countries) or to any parties located in other countries (including countries that have a different data protection regime than is found in the country where you are based). Any Personal Data transferred shall be used for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

M. Links


  1. The Group’s Website may contain links to other sites and pages. By activating a link, such as for example by clicking on the banner of an advertiser, you leave the Group’s Website and the Group does not exercise control over any Personal Data or any other information you give to any other entity after you have left the Group’s Website.

N. Right of Access to Personal Data


  1. Under the Act, you have the right of access to your Personal Data held by the Group on payment of a prescribed fee and you may request that the Group correct any of your Personal Data that is inaccurate, incomplete or out-of-date, subject to any applicable legal restrictions and contractual conditions.
  2. If you have any questions regarding this Privacy Notice or if you wish to request access to your Personal Data or if you wish to correct your Personal Data or if you wish to withdraw your consent to the Group for the processing of your Personal Data for the purposes as set out in (B) above or for the transfer of your Personal Data to the parties stated in (C) above, you may send your request in writing at the following address:

    Gamuda Land Sdn Bhd and / or the Group
    Address:
    Menara Gamuda, D-16-01,
    Block D, PJ Trade Centre,
    No. 8 Jalan PJU 8/8A,
    Bandar Damansara Perdana,
    47820 Petaling Jaya,
    Selangor Darul Ehsan

    Person in charge: Head of Marketing
    Email: pdpa@gamudaland.com.my Tel: 603-74913200
  3. Please note that notwithstanding the withdrawal of your consent, the Group may still proceed to process your Personal Data in circumstances recognized and permitted by law and as required under the contractual conditions.
  4. The Group reserves the right to charge you a reasonable fee for the processing of any data access request.

O. Personal Data Given by You


  1. You hereby confirm that you have obtained the consent from the persons and/or companies represented by you for you to provide their respective Personal Data to us for the purposes as set out in (B) above and disclosed to parties stated in (C) above.

P. Changes to Privacy Notice


  1. The Group reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time without prior notice. The Group advises that you check this Privacy Notice on our Group’s website on a regular basis.


Gamuda Berhad, Kumpulan Syarikat Gamuda Syarikat dan Kumpulan Syarikat Gamuda bersekutu, entiti yang dikawal bersama dan gabungannya (secara kolektifnya "Kumpulan") menghormati privasi individu berkenaan data peribadi. Notis Privasi dirumuskan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta"). Untuk tujuan Notis Privasi ini, "Data Peribadi" hendaklah mempunyai erti yang dianggap kepadanya dalam Akta. Untuk tujuan Notis Privasi ini, terma “kami” akan merujuk kepada mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan “anda” akan merujuk kepada anda dan/atau mana-mana orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda dimana anda memberikan maklumat Data Peribadi.

A. Maklumat yang Dikumpulkan


  1. Data Peribadi mengenai anda termasuk maklumat yang dikumpul seperti gambar, nama dan butir-butir hubungan anda, alamat, nombor kad pengenalan atau nombor paspot, jantina, bangsa, kewarganegaraan, asal-usul etnik, pekerjaan atau jawatan, maklumat majikan, tarikh lahir, alamat e-mel, status perkahwinan, maklumat anak-anak, umur, pendapatan, tanda hormat, data sosio atau gaya hidup termasuk tetapi tidak terhad kepada nombor pendaftaran kenderaan, maklumat pengenal, maklumat hartanah dan maklumat pinjaman.
  2. Data Peribadi anda akan dikumpulkan dari pelbagai sumber termasuk tetapi tidak terhad kepada:
    1. informasi, komen atau mesej yang anda serahkan kepada kami melalui apa jua cara dan/atau dalam apa jua perkara;
    2. maklumat yang dimasukkan atau diserahkan kepada kemudahan dalam talian seperti alat carian dan kalkulator;
    3. informasi dari pihak ketiga termasuk pihak yang memberi rujukan; dan
    4. informasi yang didapati secara bebas oleh Kumpulan dari sumber-sumber yang sah.

B. Purpose of Collection of Personal DataB. Tujuan Mengumpul Data Peribadi


  1. Dengan memberikan apa-apa Data Peribadi anda kepada Kumpulan, anda dengan ini membenarkan Kumpulan mengumpul, menyimpan dan menggunakan Data Peribadi bagi tujuan-tujuan berikut:
    1. menjalankan dan/atau melaksanakan obligasi kami dibawah kontrak termasuk tetapi tidak terhad kepada penyerahan milikan kosong, penyerahan kunci, pengurusan hartanah/estet, jagaan pelanggan, kerja pembaikan kecacatan, perkhidmatan rumah kelab, keselamatan dan program kesetiaan pelanggan;
    2. memberikan anda dengan perkhidmatan atau produk atau manfaat yang ditawarkan oleh Kumpulan atau oleh pihak ketiga yang terpilih yang kami fikirkan mungkin diminati oleh anda; dan/atau
    3. pemprosesan permohonan anda; dan/atau
    4. jika berkenaan, pemasaran barangan dan perkhidmatan dan menghantar pengemaskinian, produk baru, tawaran khas, mana-mana pengiklanan, bahan promosi dan/atau bahan komersial kepada anda, memproses invois dan pembayaran (termasuk bayaran kad); dan/atau
    5. menjalankan penyelidikan mengenai perancangan, produk, barangan, perkhidmatan, keselamatan dan ujian; dan/atau
    6. menjalankan prosedur sepadan menurut undang-undang; dan/atau
    7. melaksanakan statistik analisa dan analisa penanda aras; dan/atau
    8. tujuan yang berkaitan dengan operasi, pentadbiran, pengurusan, pembangunan, rekod simpanan, penguatkuasaan transaksi kontrak dan komunikasi dengan anda; dan/atau
    9. setakat mana dikehendaki oleh undang-undang, di mana Kumpulan menganggap bahawa penggunaan atau pendedahan sedemikian adalah perlu untuk bertindak balas terhadap apa-apa tuntutan atau proses undang-undang, atau di mana Kumpulan mengesyaki telah, sedang atau mungkin akan terlibat dalam penipuan atau aktiviti yang menyalahi undang-undang; dan/atau
    10. di mana pihak ketiga memperolehi atau ingin memperolehi, atau membuat pertanyaan berkaitan dengan memperolehi, suatu kepentingan dalam mana-mana syarikat dalam Kumpulan; dan/atau
    11. di mana pihak yang membekalkan perkhidmatan dan produk memerlukannya untuk pembekal perkhidmatan dan produk tersebut menjalankan fungsi, obligasi atau perkhidmatan yang diminta oleh Kumpulan atau sepertimana yang diperuntukkan dibawah undang-undang, peraturan, undang-undang kecil dan/atau panduan (sama ada mempunyai kuasa undang-undang atau sebaliknya) atau sepertimana yang diperlukan oleh kerajaan dan/atau badan bukan kerajaan, agensi atau jabatan atau di mana pihak ketiga memerlukannya untuk memastikan pematuhan terma-terma perjanjian ataupun dokumen; dan/atau
    12. untuk menyediakan dan menyerahkan mana-mana tuntutan atau bayaran kepada mana-mana pihak atau untuk audit/pemeriksaan oleh mana-mana pihak untuk apa-apa tujuan yang berkaitan dengan perniagaan Kumpulan; dan/atau
    13. tujuan yang berkaitan dengan menguatkuasakan hak Kumpulan mengikut mana-mana surat, perjanjian dan/atau dokumen termasuk mendapatkan nasihat undang-undang dan nasihat kewangan, mengambil apa-apa langkah-langkah awal atau memulakan apa-apa tindakan undang-undang; dan/atau
    14. membuat pendedahan sedemikian sebagaimana yang dikehendaki bagi mana-mana tujuan di atas atau melalui undang-undang; dan/atau
    15. apa-apa tujuan yang berkenaan atau secara sampingan atau untuk melanjutkan tujuan Kumpulan.
  2. Kami boleh sama ada menghubungi anda untuk tujuan seperti yang dinyatakan dalam perkara (B) di atas melalui panggilan telefon, e-mel, khidmat pesanan ringkas, pos, faksimili, media sosial atau melalui apa jua cara komunikasi yang sedia ada.

C. Penggunaan dan Pendedahan


  1. Data Peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami akan dirahsiakan tetapi anda bersetuju bahawa Kumpulan boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau luar negara) di antara mana-mana syarikat dalam Kumpulan dan/atau kepada pihak ketiga yang perlu dan sesuai termasuk tetapi tidak terhad kepada konsultan, peguam, pengaudit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, syarikat yang menjalankan pengurusan hartanah, pembekal perkhidmatan dan produk, syarikat-syarikat bersekutu Kumpulan, mana-mana pihak authoriti (kerajaan dan/atau bukan kerajaan), kedutaan, badan statutori, badan regulatori, mana-mana organisasi atau institusi kewangan berkenaan, seseorang yang lain dibawah tugas kerahsiaan terhadap Kumpulan atau mana-mana syarikat di dalam Kumpulan (termasuk yang ditubuhkan atau diperbadankan dari masa ke semasa), pemegang serah hak atau penerima pindahan atau pembeli sama ada sebenar atau yang dicadangkan bagi apa-apa hak/perniagaan/aset syarikat dalam Kumpulan, pembekal perkhidmatan dan produk (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan Laman Web), untuk keperluan operasi, pentadbiran, pembangunan Kumpulan dan organisasi yang membekalkan perkhidmatan arkib, pengauditan, nasihat profesional, pungutan hutang, insurans, perbankan, pemasaran, pengiklanan, mailhouse, penghantaran, perekrutan, pusat panggilan, teknologi, penyelidikan, utiliti, program kesetiaan dan keselamatan untuk menggunakan, mendedahkan, memegang, memproses, menyimpan atau memindahkan Data Peribadi itu bagi tujuan (B) di atas untuk dan bagi pihak Kumpulan .

D. Kesan Ketiadaan Peruntukan Data Peribadi


  1. Sila ambil perhatian bahawa sekiranya Data Peribadi yang mencukupi tidak dibekalkan, atau tidak memuaskan kepada Kumpulan maka permohonan atau permintaan anda kepada Kumpulan bagi apa-apa tujuan di atas seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas mungkin tidak boleh diterima atau bertindak keatasnya atau permintaan anda untuk melayari beberapa maklumat dalam Laman Web mungkin akan dinafikan atau Kumpulan tidak akan dapat memberikan pelbagai jenis manfaat dan/atau perkhidmatan dan/atau melaksanakan obligasi-obligasinya dibawah apa-apa kontrak yang bakal ditandatangani ataupun yang kontrak yang sedia ada.

E. Penyimpanan dan Pengekalan Data Peribadi


  1. Data Peribadi anda hendaklah disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat Kumpulan atau disimpan di dalam server yang terletak di dalam atau di luar Malaysia dan dikendalikan oleh Kumpulan atau pembekal perkhidmatan dan produk di dalam atau di luar Malaysia.
  2. Sebarang Data Peribadi yang dibekalkan oleh anda akan disimpan oleh Kumpulan selama yang perlu bagi memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam (B) di atas atau diperlukan untuk memenuhi mana-mana keperluan regulatori di sisi undang-undang dan/atau keperluan perakaunan atau untuk melindungi kepentingan Kumpulan.
  3. Kumpulan tidak menawarkan sebarang kemudahan dalam talian bagi anda untuk memadam Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan.

F. Bagaimanakan Kami Mengendalikan E-mel dan Mesej "Hubungi Kami"


  1. Kumpulan boleh megekalkan kandungan mana-mana e-mel atau "Hubungi Kami" atau mesej elektronik lain yang diterima oleh Kumpulan.
  2. Sebarang Data Peribadi yang terkandung di dalam mesej tersebut hanya akan digunakan atau didedahkan dengan cara yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini.
  3. Kandungan mesej boleh dipantau oleh pembekal perkhidmatan dan produk atau pekerja-pekerja Kumpulan untuk tujuan termasuk pematuhan, pengauditan dan penyelenggaraan atau di mana penyalahgunaan e-mel disyaki.

G. Data Komunikasi atau Penggunaan


  1. Melalui penggunaan perkhidmatan telekomunikasi anda untuk melayari Laman Web, data komunikasi anda (contohnya Alamat protokol internet) atau data penggunaan (contohnya maklumat awal, akhir dan tahap setiap akses, dan maklumat mengenai perkhidmatan telekomunikasi yang anda mengakseskan) dijanakan secara teknikal dan mungkin dipercayai berkaitan dengan Data Peribadi.
  2. Setakat terdapat satu keperluan yang menambat perhatian, pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan data komunikasi atau data penggunaan anda akan berlaku dan akan dilakukan selaras dengan Akta.

H. Data Bukan Peribadi Dikumpul Secara Automatik


  1. Semasa anda melayari Laman Web, Kumpulan boleh secara automatik (iaitu, bukan melalui pendaftaran) mengumpul data bukan peribadi (contohnya jenis browser Internet dan sistem operasi yang digunakan, nama domain laman web dari mana anda datang, jumlah kunjungan, purata masa yang dihabiskan di laman web, muka surat yang dilihat).
  2. Kumpulan boleh menggunakan data ini dan berkongsi dengan yang lain di Kumpulan untuk memantau daya tarikan Laman Web dan meningkatkan prestasi atau kandungan mereka.

I. Cookies


  1. Apabila anda melihat Laman Web, Kumpulan boleh menyimpan beberapa data pada komputer anda dalam bentuk "cookie" untuk mengiktiraf komputer peribadi anda secara automatik pada masa depan anda melayari.
  2. Cookies boleh membantu kami dalam banyak cara, contohnya, membenarkan kami menyesuaikan laman web untuk sepadan dengan minat anda atau menyimpan kata laluan anda untuk menjimatkan masa anda setiap kali dari memasukkan semula.
  3. Jika anda tidak ingin menerima cookies, sila konfigurasi browser Internet anda untuk memadam semua cookies dari hard drive komputer anda, menyekat semua cookie atau untuk menerima amaran sebelum cookie disimpan.

J. Kerahsiaan


  1. Data Peribadi yang dipegang oleh Kumpulan akan dirahsiakan menurut Notis Privasi ini selaras dengan mana-mana undang-undang terpakai yang berkuatkuasa dari semasa ke semasa.
  2. Sebarang pertanyaan, komen, cadangan atau maklumat selain daripada Data Peribadi yang dihantar atau diberikan kepada kami dengan apa jua cara pun (termasuk yang dihantar atau diposkan di Laman Web) akan dianggap diberi kepada Kumpulan secara sukarela atas dasar tidak sulit dan tidak dimiliki.
  3. Kumpulan berhak untuk menggunakan, mengeluarkan semula, mendedahkan, menghantar, menerbitkan, menyiarkan dan/atau mengepos tempat lain maklumat tersebut secara bebas seperti yang dinyatakan dalam (C) di atas.

K. Keselamatan Data Peribadi


  1. Kumpulan menggunakan beberapa mekanisme untuk melindungi keselamatan dan integriti Data Peribadi anda.
  2. Bagi internet, malangnya, tiada penghantaran data melalui internet boleh dijamin sebagai selamat sepenuhnya. Oleh itu sementara Kumpulan berusaha untuk melindungi Data Peribadi itu, Kumpulan tidak dapat memastikan atau menjamin keselamatan sebarang Data Peribadi yang dihantar kepada Kumpulan dan individu berbuat demikian atas risiko sendiri. Sebaik sahaja mana-mana Data Peribadi menjadi milikan Kumpulan, Kumpulan akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk melindungi maklumat daripada penyalahgunaan dan kehilangan dan daripada akses, pengubahsuaian atau pendedahan yang tidak dibenarkan.
  3. Nama pengguna dan kata laluan mungkin mustahak untuk anda menggunakan beberapa bahagian Laman Web. Untuk perlindungan anda sendiri, Kumpulan memerlukan anda untuk merahsiakan dan menukar kata laluan anda secara kerap (jika perlu).

L. Pemindahan Data Peribadi


  1. Disebabkan dasar globasasi perniagaan Kumpulan, Kumpulan mungkin memindahkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak lain dalam Kumpulan (yang mungkin berada di luar negara) atau kepada mana-mana pihak yang berada di luar negara (termasuk negara yang mempunyai regim perlindungan hak data peribadi yang berbeza daripada negara dimana anda berada). Apa-apa Data Peribadi yang dipindahkan akan digunakan bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas dan didedahkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas.

M. Penghubung


  1. Laman Web mungkin mengandungi penghubung ke laman dan halaman lain. Dengan mengaktifkan suatu penghubung, seperti contohnya dengan mengklik pada panji pengiklan, anda meninggalkan Laman Web dan Kumpulan tidak melaksanakan kawalan ke atas mana-mana Data Peribadi atau apa-apa maklumat lain yang anda berikan kepada mana-mana entiti lain selepas anda meninggalkan Laman Web.

N. Hak Akses Kepada Data Peribadi


  1. Di bawah Akta, anda mempunyai hak akses kepada Data Peribadi anda yang dipegang oleh Kumpulan atas pembayaran fi yang ditetapkan dan memohon pembetulan Data Peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemaskinikan, tertakluk kepada sebarang sekatan di bawah undang-undang serta syarat-syarat kontrak.
  2. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Notis Privasi ini atau jika anda ingin memohon akses kepada Data Peribadi anda atau jika anda ingin membetulkan Data Peribadi anda atau jika anda ingin menarik balik persetujuan/kebenaran anda kepada Kumpulan bagi pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas atau untuk pemindahan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas, anda boleh menghantar permohonan anda secara bertulis ke alamat berikut:

    Gamuda Land Sdn Bhd and / or Kumpulan
    Alamat:
    Menara Gamuda, D-16-01,
    Block D, PJ Trade Centre,
    No. 8 Jalan PJU 8/8A,
    Bandar Damansara Perdana,
    47820 Petaling Jaya,
    Selangor Darul Ehsan

    Wakil pengendalian: Ketua Pemasaran
    Emel: pdpa@gamudaland.com.my Tel: 603-74913200
  3. Sila ambil perhatian bahawa walaupun anda menarikbalik kebenaran/persetujuan anda, Kumpulan masih boleh terus memproses Data Peribadi anda di bawah keadaan-keadaan yang diiktiraf dan dibenarkan oleh undang-undang dan seperti yang diperlukan di bawah syarat-syarat kontrak.
  4. Kumpulan berhak untuk mengenakan fi yang munasabah untuk memproseskan mana-mana permohonan akses.

O. Data Peribadi yang Diberikan Oleh Anda


  1. Anda mengesahkan bahawa anda telah mendapatkan kebenaran daripada orang dan/atau syarikat yang diwakili oleh anda untuk anda memberikan Data Peribadi mereka masing-masing kepada kami bagi tujuan seperti yang dinyatakan dalam (B) di atas dan mendedahkan kepada pihak-pihak yang dinyatakan dalam (C) di atas.

P. Pengubahan Kepada Notis Privasi


  1. Kumpulan berhak untuk meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa tanpa memberi notis terlebih dahulu. Kumpulan menasihatkan supaya anda menyemak Notis Privasi ini di laman web Kumpulan dengan tetap.